close
premieră
ultima difuzare
49167_-_254
Sursa:: HBO

Top 10: Cele mai tari lucruri pe care le-am învățat din ”Lumea de gheață și foc”

”Lumea de gheață și foc” este cea mai recentă carte din epica serie de romane scrisă de George RR Martin, ”Un cântec de gheață și foc”, care stă la baza serialului de succes HBO ”Urzeala tronurilor”. Dar acesta nu este un roman - este o carte de istorie falsă, în care Martin și co-autorii cărților, Elio M. García Jr. și Linda Antonsson, ne dezvăluie istoria din spatele celor Șapte Regate, celor Nouă Orașe Libere și restului lumii din ”Urzeala tronurilor”, care se întinde pe câteva milenii. Ne-am pus lanțul Maesterilor și am realizat un top cu 10 cele mai mari surprize, cele mai cool ouă de Paști și cele mai aprige petreceri care există în cele 300 de pagini bogat ilustrate. Toți oamenii trebuie să învețe!

1. Targaryenii n-au știut să conducă cele Șapte Regate
Departe de a fi o glorioasă dinastie, așa cum a vrut să vă facă să credeți echipa lor de PR, monarhii cu părul blond din Casa Targaryen nu s-au descurcat prea bine la conducerea Westeros-lui, de când Aegon Cuceritorul a luat cu asalt continentul, cu aproximativ 300 de ani înainte de evenimentele din prima carte, intitulată ”Urzeala tronurilor”. Toți regii au fost complet nebuni, ca dovadă și numărul de nou născuți rezultat din relațiile familiilor regale – cum ar fi Maegor the Cruel, Aegon the Unworthy și Mad King Aerys. Chiar și cei mai venerați monarhi s-au dovedit a fi mai incopetenți decât păreau: Daeron The Young Dragon a cucerit tărâmul Dorne rapid și l-a pierdut la fel de repede, în timp ce fanaticul Baelor the Blessed a ezitat între actele de caritate și nebunia fundamentalistă, când și-a condamnat frumoasele surori la închisoare ca să nu fie tentat să facă sex cu ele. Poate că strămoșii lui Daenerys au unificat Cele Șapte Regate, dar totul a avut un preț foarte mare.

2. Tywin Lannister a fost un nenorocit mai mare decât credeam
Înainte să devină patriarhul Casei Lannister, un clan foarte disfuncțional, Lord Tywin a fost un moștenitor care a încercat să curețe mizeria lăsată în urmă de tatăl său laș. Așa cum este de așteptat de la viitorul arhitect al Nunții Roșii, asta însemna uciderea multor oameni. Tywin a fost implicat în cel mai renumit act de groază, unde a măcelărit toți bărbații, femeile și copiii din Casa Reyne, care s-au răsculat împotriva Casei Lannister. Atât în cărți cât și în serial, răzbunarea lui Tywin a fost imortalizată în cântecul "Ploile din Castamere"; serialul HBO a prezentat versiuni ale cântecului, interpretate de The National și Sigur Ros și când trupa de la Nunta Roșie a început să cânte melodia, toată lumea știa că haosul urma să se dezlănțuie.
Dar nu am aflat specificul masacrului nici până acum și au sângele mai rece decât ne-ar face melodia să credem. Castamere, castelul lui Reynes era mai mult o fortăreață subterană, cu tunele adânci până la vechile mine de aur și de argint, de pe urma cărora casa a făcut avere. Când Tywin i-a atacat, locuitorii din Reynes și urmașii lor s-au retras în subteran, gândindu-se că spațiul de dedesubt este imposibil de atacat. Așa era - dar nu era și rezistent în fața apei. Tywin și oamenii lui redirecționează un râu prin niște crăpături și fisuri rămase. Ploaia lui Tywin a curățat de tot existența castelului Reynes.3. Casterly Rock este uimitor
După ce ați învățat despre Casterly Rock, casa ancestrală a Casei Lannister, veți înțelege mai ușor de ce îi este atât de greu lui Tywin să o apere. Lumea de gheață și foc ne oferă o imagine mai clară a acestui loc, care e uimitor. Imaginați-vă un munte de pe malul mării care a fost transformat lent într-un castel uriaș, cu o înălțime de trei ori mai mare ca cea a Zidului. E destul de mare încât să cuprindă un port întreg în interiorul castelului, pentru navele comerciale și de marfă – poți să navighezi în interior, printre stânci enorme care seamănă cu labele unui leu. Tot locul este plin de aur, ca măsură de siguranță.

4. Lui George R.R. Martin îi place Sesame Street
Poate este o coincidență faptul că membrii Tully au fost conduși odată de Lordul Kermit, fiul Lordului Elmo, fiul Lordului Grover. (Fiul domnului Snuffleupagus?) Dar mă îndoiesc. Lumea de gheață și foc este plină de mici referințe, jocuri de cuvinte, nume de jocuri și glume interne de acest fel, majoritatea din ele fiind foarte aproape de granița dintre amuzant și terifiant. Există nume înfricoșătoare, cum ar fi Sauron și Lucifer; există un oraș îndepărtat numit Carcosa, condus de Împăratul Galben. Nici o mențiune despre Domnul Marty din Casa Hart și Ser Rust din Casa Cohle, dar cine poate ști?

5. Cântec de Gheață și Foc... și Apă?
Chiar dacă jumătate din "epica fantezie” ”Cântec de gheață și foc”, dar și versiunea ei pentru TV, evoluează ușor, magia cu care se confruntă aceste personaje este prezentă atât în zonele calde cât și cele reci din acest tărâm. La nord, se găsesc Umblătorii Albi și hoardele lor de zombi, imposibilul Zid de gheață care îi blochează, creaturile metamorfozabile, clarvăzătorii care pot controla tot felul de animale și prezic viitorul. La sud și est există magia focului și Zeul Roșu, care are puterea de a învia ființele, magia neagră a lui Melisandre și Mirri Maz Duur (vrăjitoarea care a sacrificat copilul lui Dany ca să-l distrugă pe Khal Drogo) și, desigur, dinozaurii aceia nucleari cunoscuți sub numele de dragoni. Magia vine în două arome: gheață și foc.Dar așa cum a sugerat și Derek Smalls de la Spinal Tap, când focul și gheața se întâlnesc, poate să rezulte apă. Se pare că magia apei a fost prezentă pe o suprafață mare din acest tărâm. Oamenii din Rhoyne, un imperiu antic de pe râu - de unde sunt originari și strămoșii Viperei Roșii din Dorne - venerau niște broaște țestoase masive de fluviu și au avut vrăjitori de apă care puteau să înece dragonii după bunul plac. Cel puțin doi dintre conducătorii Celor Șapte Regate – tărâmul natal al lui Robert Baratheon, Stormlands, și impunătoarele Insule de Fier ale lui Theon Greyjoy - se pot lăuda că Zeii le-au influențat puternic miturile lor creatoare. Dar mai înfricoșător decât asta: cartea este plină cu indicii despre o rasă preistorică, o combinație între pești și oameni, numită Deep Once, un termen împrumutat direct din legenda de groază ”H.P Lovecraft”. Aceste creaturi au purtat un război împotriva altor specii umanoide primordiale din serviciul zeității Cthulhu-ene, din adâncuri. Și tocmai când credeai că apa este un mediu sigur…

6. Există un loc numit Insulele de Vară, care este, mai mult sau mai puțin, o utopie.
Navighează spre sud de Westeros și vei ajunge, în cele din urmă, într-un loc numit Insulele de Vară - și dacă știi ce e bine pentru tine, vei rămâne acolo. Este o combinație demografică/ geografică între Africa și Caraibe și este, de departe, cel mai sigur loc din lumea de gheață și foc. Locuitorii de pe Insulele de Vară au construit cele mai bune vapoare și au cei mai buni arcași din lume, care au fost de folos când două regine au vrut să distrugă comerțul cu sclavi. Dar nu se luptă între ei: conflictele sunt stabilite în urma încăierărilor dintre armatele rivale, care par mai degrabă un mix de lupte marțiale decât o confruntare reală. Ei cred că sexul este o formă de artă literală, cum ar fi muzica sau sculptura, și fiecare locuitor al Insulelor de Vară petrece cel puțin un an în slujba zeului și a zeiței iubirii, învățând cum să facă dragoste ca formă de închinare. Este, cu siguranță, un loc mult mai atrăgător decât Debarcaderul Regelui.

7. Există un loc care se numește Sothoryos și este foarte înfricoșător.
Departe, în sud-estul Westerosului, unde se petrece cea mai mare parte a serialului, se află un continent masiv, acoperit cu jungle, numit Sothoryos - care practic este iadul pe pământ. Printre rarele boli infecțioase din acest loc se numără "furunculi, febra verde, sweetrot, bronz pate, moartea roșie, greyscale", etc.; toate astea fac ca Ebola să pară o alergie de sezon. Populația nativă este cunoscută sub denumirea de Brindled Men, nume inspirat din modelele cu animale de pe pielea lor - viermii și viespile depun ouă în interiorul pielii lor. Bancurile de pești carnivori mânâncă orice și pe oricine ar cădea în râul Sothoryi. Ca să nu mai discutăm de șerpii de 50 de m, liliecii-vampiri albinoși, păianjenii giganți și Wyvernii, care sunt de fapt acele lucruri pe care cei 9 călăreții le înălțau în Stăpânul Inelelor. Relația cu Umblătorii Albi este o alegere mult mai fericită decât traiul pe Sothyros.8. Cu cât te aventurezi mai mult pe tărâm cu atât lucrurile devin și mai ciudate.
Toate lucrurile din "Lumea de gheață și foc" sunt scrise din perspectiva unui Maester, acel profesor, savant, vindecător și consilier în haine gri și centuri ceremoniale care se află în serviciul fiecărei case nobile din Westeros. Ei sunt primii care pot spune că detaliile despre tărâmurile cele mai îndepărtate din Westeros sunt destul de puține. Departe spre est, femeile luptătoare din Hyrkoon alcătuiesc cea mai aprigă forță de luptă din tărâm; doar exemplarelor de sex masculin alese li se permite să se reproducă. Mai departe se află imperiul lui Yi Ti, o alternativă a imperiului chinez a cărui avere, dimensiune și armată o fac să fie cea mai mare civilizație din istorie. Iar la capătul celălalt se găsește Asshai, un văr mai îndepărtat al Mordor-ului (”Stăpânul Inelelor”), unde vrăjitorii și moartea se întâlnesc într-un spațiu înfiorător și misterios. Nu se știe dacă aceste povești sunt adevărate, dar vechea zicală se aplică și în Citadela maester-ilor: ”Unele povești sunt prea bune pentru a fi verificate.”

9. S-ar putea să existe mai mulți dragoni decât cele trei fiare înaripate ale lui Dany.
Cei mai mulți dragoni au murit cu secole în urmă, în erupțiile vulcanice masive care au pus capăt Imperiului Valyrian - până când Daenerys i-a readus la viață, cu foc și sânge. Dar există câteva indicii care contrazic aceste fapte. În regiunea din Insulele de Fier există dragoni de mare, fiare subacvatice masive capabile să mănânce "leviatani" (balene) și "krakeni" (calamari uriași); oasele acestor creaturi marchează locul unde locuitorii Insulelor de fier s-au adunat pentru a-și alege regele. Într-o altă regiune de la Shivering Sea există dragoni de gheață, care respiră un aer rece paralizant în loc de foc. Există mai mulți dragoni în stâncile din jurul Asshai-ului, care se pare că apar în viziunea lui Bran, din prima carte. Și există o legendă despre dragoni sau ouă de dragoni, ascunși în subteranele din Winterfell. Dintr-o dată, tărâmul începe să semene brusc cu o lume a dragonilor.


(Artwork: Luis Royo)

10. Nimeni nu știe, de fapt, nimic.
Războiul este cumplit. Băieții buni fac lucruri îngrozitoare; băieții răi fac lucruri nobile. Aproape că nimeni nu se luptă cu inamicul real. Fie că vorbim despre romane sau serialul de televiziune, unul dintre lucrurile cele mai satisfăcătoare despre lumea Westeros și a împrejurimilor sale este modul în care completează, examinează, provoacă, subminează și îmbogățește convențiile genului fantasy. Lumea de gheață și foc nu este mai diferită: departe de a fi o carte obiectivă de specialitate, aceste opere ne oferă faptele unei lumi imaginare, ne descrie istoria sa internă ca un lucru fluid, fracturat. Cât de veche este lumea? Cu cât timp în urmă au apărut civilizațiile sale? Oare eroii săi celebri au existat vreodată? "Lumea de gheață și foc" nu pretinde că știe toate aceste răspunsuri. Este proiectată ca să stârnească dezbateri, nu să le rezolve – este frustrant pentru un maester, dar, totodată este ingredientul perfect pentru o poveste de ficțiune.

13-11-2014 | Sursa:: Rolling Stone

Dear visitor, this website uses cookies with the purpose of providing web services and functionalities which could not be provided without the use of cookies. By visiting and using this website you are giving your consent to have cookies downloaded to your browser.


You can learn more about cookies and change your cookie settings here.  Don't show it again