close
premieră
ultima difuzare
48893_-_254
Sursa:: Europress / Getty Images

Clive Owen: despre serialul ”Knick”, rolul unui dependent de droguri și munca alături de Steven Soderbergh

Dacă mai este nevoie de o dovadă clară că televiziunea a devenit un paradis pentru filmele de autor, atunci uitați-vă la serialul ”Knick”, de la Cinemax. Marchează unul din cele mai electrizante proiecte ale regizorului Steven Soderbergh - care a regizat toate cele 10 episoade - din ultimii ani. Are o poveste îndrăzneață, executată cu virtuozitate tehnică și fler creativ, și este pur și simplu unul din cele mai bune proiecte din acest an. Dar succesul serialului depinde de Clive Owen, care nu doar că este pregătit pentru această provocare, dar realizează și cel mai bun rol al carierei sale.

Actorul îl interpretează pe doctorul John W. Thackery, un chirurg inovator din spitalul Knick, un geniu cu o slăbiciune pentru cocaină. Este un rasist ocazional, un pic narcisist, dar compet devotat muncii și echipei sale, explorând zonele necunoscute ale medicinei. Owen a creat unul dintre cele mai complexe și versatile personaje din lumea televiziunii actuale, ceea ce-i face pe oameni să relaționeze și să empatizeze cu Thackery, până și atunci când viciile și interesele personale îl poartă în cele mai întunecate colțuri ale adăposturilor de opium sau când trece de granițele eticii pentru a-și îndeplini propiile nevoi. Interpretarea lui este bogată și demnă de toate premiile industriei, una de care membrii galei Emmy nu vor uita anul viitor.

Când ai auzit prima oară de scenariul “Knick” și ce impresie ți-a lăsat la început?
Am avut o reacție foarte puternică față de el. Steven m-a sunat și mi-a zis că are un scenariu pe care îl va adapta într-un serial de zece ore. Iar după ce l-am citit și l-am pus de-o parte am știut că trebuie să joc în el. Mi se pare un scenariu foarte bun. E o poveste originală, periculoasă, explorează o perioadă pe care nu o cunosc foarte bine, este viscerală, nu ține cont de reguli, aproape contemporană și știam că perioada aceea a fost foarte incitantă pentru lumea medicinei. Știu că am jucat într-un film care se petrecea în aceeași perioadă, în lumea aceea. Știu că era o perioadă incitantă, măreață pentru sectorul medical, dacă ne gândim la cât de multe au învățat în perioada aceea și cât de repede. Scenariul m-a captivat. După ce l-am citit am știut că trebuie să joc în el.

Ce anume te-a intrigat la John Thackery?
Mi-a plăcut că era mult mai periculos și mai complicat decât un personaj principal obișnuit. Este o provocare, pentru că este un fel de geniu, e strălucit, dar este foarte abraziv și arogant, însă multe elemente ale personalității sale sunt complexe și dificile. Iar ideea de a naviga printr-un serial în pielea acestui personaj sună foarte incitant pentru mine, am vrut să văd cât de departe pot merge cu el, să-i port pe telespectatori prin vremurile de atunci și în același timp să fac totul să pară provocator și periculos. Există o latură foarte sălbatică la tipul ăsta, care se îndoapă cu cocaină apoi intră în sala de operație și salvează vieți.A fost o provocare să-l faci pe Thackery să pară un om de încredere chiar și atunci când acționa în moduri neortodoxe?
Da, e o provocare. Din cauza asta am și acceptat rolul, a fost o provocare incitantă. Este mult mai incitant decât să interpretezi pe cineva care este de partea telespectatorilor, îi ia de mână și îi poartă prin poveste, și fundamental este un tip de treabă. Acest tip este complicat, dificil, necioplit, iar asta îi face pe oameni să-i înțeleagă povestea. Nu sunt de acord cu asta și nici nu-i iau partea, dar așa cum ai zis, faptul că relaționez cu povestea lui și că înțeleg prin ce trece m-a provocat să mă implic în poveste și să văd cât de departe pot merge cu el.

Am înțeles că serialul a fost filmat într-o perioadă scurtă de timp. Și acțiunea se petrece într-o perioadă în care este nevoie de o scenografie complicată. Cum a fost filmarea?
A fost o provocare foarte mare, foarte exigentă, iar Steven lucrează foarte repede și concentrat. Am filmat cele 10 ore în 70 de zile, câte un episod în șapte zile. Așa cum ai spus, au existat niște probleme tehnice foarte mari. Toate operațiunile, care din punct de vedere logistic sunt foarte dificile, iar tot procesul a fost foarte dificil și solicitant, dar bine organizat. Câteodată filmam 13 sau 14 pagini pe zi. Așa că trebuie să fii pregătit fiindcă știi ce te așteaptă, dar ai satisfacții foarte mari după aceea.

Soderbergh are multe roluri pe platoul de filmare, se poartă de parcă ar fi propriul său director de imagine. Cum te afectează asta ca actor? Cum este să-l vezi că face toate aceste joburi? Te inspiră?
Este fantastic pentru că este foarte deștept și are multă experiență și cred că nu există alt regizor care ar fi putut să se descurce mai bine. Să filmezi 10 ore pentru un serial de televiziune, ca regizor, operator, să aranjezi luminile, editare, în ritmul ăsta. A filmat acest serial ca pe un film de 10 ore. Nu am filmat fiecare episod. Am filmat în funcție de locație. Am filmat tot ce se putea în casa mea (totul deodată) și nu cunosc pe nimeni care ar fi putut să se descurce mai bine de atât și să se mențină la înălțime, dar el a reușit. Iar în același timp a fost foarte energic și inventiv și creativ și este extraordinar că știe să ducă la bun sfârșit fiecare etapă a acestui proces. Este extraordinar și este minunat pentru actori fiindcă, în primul rând, ai o singură viziune, și nu este loc de dezbatere. Dar pe lângă asta, el este mult deasupra situației, și, ca actor, trebuie să te îngrijești doar de rolul tău, iar asta este un privilegiu pentru mine.

Când face filme, la sfârșitul zilei, el are deja un edit. Așa s-a întâmplat și la serialul “Knick”?
Da, aveam un edit la sfârșitul zilei și era foarte aproape de varianta finală.Te-ai uitat pe edit? Ți-a fost de folos?
Câteodată. Ca actor e dificil să lucrezi acolo. M-am uitat la el când credeam că e necesar și voiam să verific ceva. În general, ne mișcăm atât de repede încât era greu de gestionat ce urma să facem cu o zi înainte, în ziua respectivă sau a doua zi. Așa că am avut încredere în el. Nu a fost nevoie să mă uit la montaj, decât dacă era ceva specific de urmărit.

Imediat cum au început filmările, scenariile au dispărut sau le-ați avut la îndemână?
Când am primit primul scenariu și Steven ne-a spus când vom filma, ceilalți s-au împotrivit; e dificil să-i coordonezi pe toți. El a spus că va reuși. Până și eu am crezut că vom aștepta o vreme pentru restul scenariilor, dar scenariștii au ținut ștacheta sus, au terminat toate cele zece scenarii cu o lună sau două înainte de filmări, așa că le-au terminat la timp, în așa fel încât toată lumea să-și ia notițe, să exerseze și să fie în formă. Am avut totul pregătit dinainte, ceea ce a fost incredibil dacă ținem cont de rapiditatea cu care s-au derulat lucrurile.

Ce părere ai despre Thackery, ca persoană? Nu sunt sigur dacă este un om bun cu obiceiuri rele sau dacă fundamental este distrus.
Ca idee de ansamblu, nu aș putea spune că e un om bun sau rău. Este sigur foarte talentat. Este un doctor genial și dornic să împingă limitele medicine mai departe, iar de aici, toate lumea beneficiază până la urmă. Dar știi că este un om răvășit și are probleme pe parcurs. Este dependent de droguri, este arogant. Dar asta este minunat la el, că nu este într-un singur fel. Datoria mea este să-l interpretez cât de onest posibil și să-i fac pe oameni să înțeleagă de ce acționează așa. Nu trebuie să fii de acord cu el, sau să facă ce este corect, dar cel puțin poți să înțelegi de unde îi vin impulsurile.

Cum ai abordat un personaj ca Thackery din perspectiva unei persoane dependente de droguri?
După felul în care Steven a filmat totul, am avut nevoie de o tablă albă pe care mi-am notat toate episoadele și scenele într-un mod vizual, fiindcă altfel n-aș fi putut să țin minte totul. De asemenea, o mare parte din graficul acela era ”dependența de droguri”. Câte droguri folosea, lua droguri, lua prea multe droguri? Pentru că atunci când intepretezi un consumator de droguri într-un serial ca acesta întotdeauna e loc de mai mult, indiferent de scenă. Energia și echilibrul lui erau determinate în totalitate de drogurile pe care le lua sau de ce avea nevoie, iar asta înseamnă că fiecare scenă e diferită, dar am vrut să păstrez ștacheta sus așa că mi-a fost foarte clar unde se afla în fiecare moment.În episodul nouă, Thackery începe să cedeze. Este prima oară când îl vezi la pământ, dornic să se drogheze cu orice preț. Este interesant să interpretezi asemenea lucruri? Cum a fost pentru tine?
Este foarte mult de lucru. Adică extrem de greu și, din nou, ne-am inspirat după o poveste adevărată; pe vremea aceea exista un depozit de cocaină în New York. Când ai un dependent funcțional într-o dramă, care consumă foarte multe droguri și rămâne fără ”provizii”, e o oportunitate să vezi ce se întâmplă cu el în sevraj.

Când ai jucat în ”Croupier” în anii 90, lumea filmelor independente era înfloritoare. Acum este mult mai greu să realizezi filme independente, dar există oportunități mari în lumea televiziunii. Care este perspectiva ta?
Cred că nu există nici un dubiu când zic că acum e cea mai incitantă perioadă în lumea televiziunii și este și… vremea scenariilor bune, dar și formatul este diferit și felul în care oamenii privesc lucrurile, care durează până le dezvolți, până expui povestea și personajele. Și totul se rezumă la faptul că regizorii și actorii lucrează cu materiale bune. Steven a fost atras de proiectul ăsta pentru că i-a plăcut scenariul; la fel și eu. Ca să fiu sincer cu tine, dacă ar fi fost un film, un serial, sau orice altceva, aș fi vrut să joc în el oricum, pentru că scenariul este bun. Totodată e o experiență acumulată, fiindcă am mai lucrat cu HBO (în "Hemingway & Gellhorn"), deși acest serial este pentru Cinemax, care are legătură cu HBO. Chiar le pasă de calitate. Au deja o audiență și, de fapt, le pasă dacă proiectul este bun. Țin foarte mult la calitatea proiectului și acesta este locul unde trebuie să fii.

15-10-2014 | Sursa:: E! Online

Dear visitor, this website uses cookies with the purpose of providing web services and functionalities which could not be provided without the use of cookies. By visiting and using this website you are giving your consent to have cookies downloaded to your browser.


You can learn more about cookies and change your cookie settings here.  Don't show it again